Opmaak masterplan en restauratie met herinrichting van het begijnhof

Het voormalige Sint-Catharinabegijnhof in het centrum van Antwerpen ligt verborgen achter de gesloten begijnhofmuur in de Rodestraat naast de Ossenmarkt. Het gemengde plein- en straatbegijnhof is gevestigd op deze locatie sinds 1545. De huizen en de kerk vinden hun oorsprong in de zeventiende eeuw. Onder pastoor Joannes-Baptista Duflos onderging het begijnhof in 1905-1906 een grootschalige restauratie in neogotische stijl. Een volgende restauratiecampagne tussen 1972 en 1977 beoogde een harde reconstructie van de vermeende ‘authentieke’ toestand met de bedoeling een eenheid van stijl op te leggen aan het bouwblok. Daarbij werd niet alleen de neogotische restauratie van 1905-1906 grotendeels weggezuiverd, ook aangetroffen bouwsporen van de oorspronkelijke toestand gingen verloren in deze poging een zo uniform mogelijk beeld op te dringen.

Sinds 2020 is AG Vespa erfpachthouder van het Begijnhof van Antwerpen. Met de restauratie en herinrichting van de 47 woningen van het begijnhof mikt het op een kwalitatief en duurzaam architectuurproject dat voorziet in een divers woningaanbod dat aandacht heeft voor de hedendaagse comforteisen en daarbij de bestaande historische context respecteert en opwaardeert. Hiervoor schreef AG Vespa een openbare offertevraag uit waarna de maatschap hub-Studio Roma werd aangesteld als ontwerper.

Er werd een masterplan opgesteld met erfgoedwaardering, restauratie- en faseringsvoorstel en suggesties met betrekking tot de energetische optimalisatie van de site. Het uiteindelijke doel is te komen tot een situatie waarin de ruimtelijke principes van het begijnhof opnieuw leesbaar zijn, met een terugkeer naar grondgebonden woningen – waar nodig uitgebreid met hedendaagse architecturale toevoegingen – en een grotere rol voor de gemeenschappelijke tuin als ontmoetingsplek.  

Studio Roma treedt op als coördinerend architect in een aantal parallelle voorbereidingstrajecten, waaronder de opmaak van de opmetingstekeningen en het interpreteren van de resultaten van de materiaal- en stabiliteitstechnische vooronderzoeken. In een volgende fase worden de woonclusters systematisch gerenoveerd en gerestaureerd.

Schetsen en ontwerptekeningen: hub

Opdrachtgever

  • AG Vespa

Partners

  • hub

Timing & Fasering

In studie

Categorieën