Wedstrijd voor de herbestemming van de Sint-Martinuskerk in Burcht tot een culturele ontmoetingsplaats

De neogotische Sint-Martinuskerk in Burcht, een deelgemeente van Zwijndrecht, vindt haar oorsprong in de tiende eeuw als deel van een middeleeuwse burcht gebouwd op een stedenbouwkundig bijzonder interessante plek tussen kerkplein en Schelde. Vandaag verschijnt de kerk als een echte ‘burcht’: een autonoom en introvert object dat geen verbinding maakt met de naastgelegen omgeving. Het omvormen van de kerk tot een verbindend element, een schakel tussen dorp en Schelde, een katalysator voor een nieuwe dynamiek op dorpsniveau was het belangrijkste uitgangspunt van het wedstrijdontwerp waarvoor Studio Roma de krachten bundelde met Tom Thys architecten.  

Studio Roma ging op zoek naar de kracht van het gebouw vanuit een bouwhistorische analyse met het oog op de herbestemming en werkte aan plannen, gevels en snedes als basis waarmee Tom Thys architecten aan de slag kon om de nodige ruimtelijke interventies voor te stellen.

Tom Thys architecten boog zich als ontwerper over de ruimtelijke organisatie van de nieuwe invulling. In voortdurend overleg kwamen de herbestemmingsideeën en de eigenlijke uitwerking tot stand. De nodige aandacht ging daarbij naar manieren om de verschillende ruimten – kerk, kerkplein en Scheldetuin – met elkaar te verbinden en tegelijk hun eigenheid te versterken. Eenzelfde benadering van deze uitdaging deed zich ook voor in het interieur van de kerk waar een opeenvolging van langs elkaar geschikte invullingen en ruimten het kerkplein en terras aan de Schelde activeren met het oog op culturele evenementen zoals een boekenmarkt, een zomerfestival of een schoolfeest. In de kerk is er plaats voor een onthaalzone, een polyvalente zaal, een stille ruimte, een bibliotheek, een forum en een café.

Ondanks de lovende woorden van de jury over de overtuigende manier waarop in het ontwerp de relatie tussen gebruiker en gebouw benadrukt, eindigde het ontwerp op de tweede plaats.

Schetsen en ontwerptekeningen: Tom Thys Architecten en Studio Roma

Opdrachtgever

  • Gemeente Zwijndrecht
  • Team Vlaams Bouwmeester

Partners

  • Tom Thys architecten
  • Sven Sterken KULeuven

Timing & Fasering

2021

Categorieën